Blog

Tips voor beginnende vegetariërs

De overstap van het eten van vlees en vis naar het complete laten staat van vlees en vis kan een grote stap zijn. Natuurlijk zal je bepaalde gerechten gaan missen en zal je van veel mensen de vraag krijgen waarom je deze keuze gemaakt hebt. Als je weloverwogen deze keuze hebt gemaakt, zal het het vast waard zijn zijn. Ookal blijkt het na een periode toch niet jouw ding te zijn, kan je wel trots zeggen dat je het echt geprobeerd hebt. In deze blog geef ik een aantal tips om als beginnende vegetariër gemakkelijker de overgang te kunnen maken van vlees en vis naar een vlees en vis vrij voedingspatroon.

Het missen van vlees

Als je een lange tijd vlees hebt gegeten is het logisch dat je in deze eerste periode soms nog snakt naar je favoriete vleesgerecht. Sommige mensen kiezen er dan voor om deze snack in de overgang nog in het voedingspatroon te houden om de overgang makkelijker te maken. Je kan echter er ook voor kiezen om een vegetarische versie van jouw snack te kopen. Er bestaan al tal van vleesvervangers die qua structuur en smaak steeds meer op vlees zijn gaan lijken.

Eiwitten

Doordat vis en vlees een bron zijn van eiwitten, kan het zijn dat je bij de nieuwe voedingspatroon minder eiwitten binnen krijgt. Er zijn echter genoeg mogelijkheden om als vegetariër je eiwitten binnen te krijgen. Zo bevatten onder andere de volgende voedingsproducten veel eiwitten: eieren, zuivel, sojabonen, tofu, linzen, kikkererwten, chiazaad en amandelen. Naast eiwitten zijn er een aantal andere voedingsstoffen die veel voorkomen in vlees en vis en zodoende bij een vegetarisch voedingspatroon op een andere manier binnen gekregen moeten worden. Voorbeelden hiervan zijn Omega 3 en vitamine B12.

Vragen

Mensen zullen je vaak gaan vragen waarom je deze keuze hebt gemaakt, bereid je dus voor op deze vragen. Daarnaast zullen veel mensen zeggen dat ze het echt zouden missen en dat ze je niet begrijpen. Je kan het ze uitleggen, maar het meest belangrijke is dat jijzelf een goede redenering hebt om deze keuze te maken. Van de mening van anderen moet je je dus minder proberen aan te trekken. Hoewel er in veel restaurant al vegetarische keuzes zijn, is het toch handig om even de menukaart te checken of een belletje te plegen. Zo voorkom je dat je voor nare verrassingen komt te staan. Bij het eten bij vrienden en collega’s is het zeker belangrijk om het nogmaals te vermelden, niet iedereen gaat namelijk uit van een vegetarisch eetpatroon.

Laat een antwoord achter